Gülser Anne`den Tavsiyeler-12 (Su hayattır... Susuzluk?)

Gülser Anne`den Tavsiyeler-12 (Su hayattır... Susuzluk?)
Gülser Anne`den Tavsiyeler-12 (Su hayattır... Susuzluk?) Selam Arkadaşlar...

Hani bedenimizin%60’ı sudur diyor ya uzmanlar, biraz eksilse, sıvı alımını ihmal, ishal, aşırı terleme vs. her hangi bir yolla su kaybetse vücudumuz, bedenimizdeki tablo bir anda değişmeye başlar... Tansiyon değişir, halsizlik, dolaşım sıkıntısı, deride çökme, kuruluk, hele durum sürerse böbrekte ve diğer organlarda kalıcı olabilen problemler... O kadar değerli ki, gerçekten “su hayattır” diyor Gülser Anne…

Bu sadece bir organizma olarak bedenimizi ilgilendiren bir kısmı. Düşünsenize, yaşam alanımızın ihtiyaçlarını, çamaşır- bulaşık, ev temizliği, tuvalet giderinin su ihtiyacı ve banyo... Daha aklımıza gelebilecek bir dolu zaruri kullanım alanları... Her şeyde olduğu gibi, su da sağlıklı yaşamı için insanoğlunun hizmetine sunulmuş. Yaradan insanoğlunu yaratılanların en üstünü kılmış ve bunu anlamamız gerekiyor.

Üzerinde yaşadığımız Dünya gezegeninin de aynı insanoğlu gibi, dolaşımında su olmazsa varlığı ve üretimi kalıcı bozulur. Tarlalardan o çok sevdiğimiz meyve sebzenin yolunu gözler oluruz, ağaçlar çiçek bile açamaz, doğa kurur, kurdu kuşu barındırıp doyuramaz... Sonu kötüye giden bir zincir oluşur… Barajların da sonu var... derelerin de denizlerin de… Bir belgeseller kalır, geride kalanlara koruyamadığımız doğayı anlatacak...

Burada fert fert herkesin görevi var, kimse kimseden sorumluluk beklememeli, bireysel olarak musluğun ağzından lavaboya boşa damlayan her damla için çaba göstermelidir. Maalesef bir yandan bu minik damlacık boşa akmasın diye sıkıntı yaşarken diğer tarafta onlarca dakika sırf keyif olsun diye boşa akıtılan suyun altında duş-banyo yapılıyor. Eğer bir sefer büyükçe bir leğene, leğenlere veya devasa kaplara, duşta akıtılan su toplansa eminiz gözlerine inanamaz o kişi... Bu kadar suyu boşa akıtmış olamam…diye?

Tasarruf çok ta zor değil aslında diyor Gülser Anne, sadece lavaboya konan küçük bir yıkama kabında sebze-meyvenin yıkama suyu biriktirilse, ayaküstü lavabo kenarı bulaşıklar yıkanır olmadı çiçeklere dökülür olmadı mı… kovada saklanıp balkon yıkanır, yerler silinir, olmadı günlük pisuvar su gideri kısmen karşılanır, olmadı mı, kapı önlerinde su arayan kedilere köpeklere yarar… Biraz cesaret, biraz sorumluluk… Bu şekilde tasarrufuna ve değerlendirmesine çok şahit olmuşumdur Gülser Annenin…

Bütün bu giderler masal değil… evlerimizde çeşmelerimizden akıtıp giderlere gönderdiğimiz sular masal değil…

Hiç olmazsa cebimize yansıyan fatura bizi tasarrufa zorlasın?

Su hayattır… Susuzluk?