Atölye Çalışması (Timsal Karabekir)


İstiklal Harbi Kumandanlarımızdan Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir eğitimci olarak yer aldığı atölye çalışmasında babasını ve milli mücadeleyi anlattı.
Kazım Karabekir’in hayat hikâyesi ile başlayan anlatımda Paşanın çocuk yaşlardan itibaren vatan sevgisinin birçok olayda ön plana çıktığı görüldü. Paşanın katıldığı savaşlar, vazifeleri, milli mücadelede yaşadıkları, şahit olduğu Ermeni mezalimi, yetimler ile ilgili hizmetleri ve “yetimler babası” olarak adlandırılması, gürbüzler ordusu, Sarıkamış Bebek Gölü, çocuklara göstermiş olduğu ehemmiyet, parti çalışmaları, sürgündeki hayatı, vefatı, veciz sözleri ve şiirlerini de dile getiren Timsal Karabekir’in samimi ve heyecanlı anlatımı katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
ÖZGEÇMİŞ (Timsal Karabekir)
Timsal Karabekir Yıldıran, General Kâzım Karabekir’in üçüncü kızı.
1941 yılında Ankara’da doğdu. 26 Ocak 1948’de 7 yaşını bitirdiği gün babasını kaybetti. Babasının vefatından sonra aile İstanbul Erenköy’deki köşke yerleşti. Erenköy Zihnipaşa ve İngiliz High School’u bitirdi.
1960 yılında bir Ayasbeyoğlu ile evlendi. Bu evliliğinden üç çocuğu oldu. Eşinin yedek subaylığı yaptığı Sivas Şimkürek köyünde öğretmenlik yaptı. Daha sonra Aydın’da bir süre ziraat ile ilgilendiler. 1978 yılında “Uğur Tenis Tesisleri”ni kurdu ve 1996 yılına kadar tenis ve spor faaliyetlerinde bulundu.
İkinci evliliğini Sayın Atilla Köymen Yıldıran ile yaptı. Eşi ile birlikte Doğu ve Güneydoğu illerimizde bir seri konferans verdiler. Konferans konuları “silahla değil kalemle savaşmalıyız” anlayışı oldu. 1999 yılında Atilla Köymen Yıldıran’ın öncülüğü ile Kâzım Karabekir KültürMerkezi’nikurdular. 2003 yılında buna katılan Kâzım Karabekir Vakfı’nın ve müzesinin kurucusu oldu. Bu vakıf ile Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmek, yakın tarihimize ışık tutmak, ulaşabildiği her yere yardım edebilmek ve genç nesile tarihimizi öğretmek için çalışmaktadır.
Son yıllarda kapsamlı bir konferans serisini gençlerle buluşturmaktadır. Bu konferanslarının konusu Kâzım Karabekir arşivinden yararlanılarak oluşturulmuş fotoğraflar ile “Çanakkale’denCumhuriyete”, “Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun.” başlıkları altında toplanmıştır. Tüm gelirini ve zamanını bu vakıf çalışmalarıyla dolduranTimsal Karabekir Yıldıran bu asil görevi sağlığı ve ömrü müsaade ettiği sürece yapmayı arzu etmektedir.