Üniversitelerde ki uygulamalar çok çeşitlilik arz etmektedir. Üniversitelerde mobbing, mobing tanımım içindeki bütün unsurların bileşkesi olarak uygulama bulduğu söylenebilir.
- Caddenews Gazetesi 4. Yıl Kutlama Programına Katıldık
- Değişen Dünyada Kadim Kurum Aile Çalıştayına Katıldık
- Atölye Çalışması (Prof. Dr. Mehmet Halil Oryan)
- Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Tasarısı
- Pilav Günümüz (2019)
- Kadına Yönelik Şiddet İzleme Toplantısına Katıldık
- Telif Hakları Sempozyumuna Katıldık
- İDSB 2. Aile Çalıştayına Katıldık
- Çocuksuz Ailelerle Yüz Yüze Konferansına Katıldık
- Aile Ekseninde Öncelikli Eylem Planları - Aile Sözleşmesi Çalıştayı`na Katıldık
Makaleler
Bu araştırmanın amacı, okula zorunlu başlama yaşının 72.aydan 60.aya indirilmesi, 8 yıllık zorunlu eğitimin kaldırılarak 4+4+4 şeklinde 12 yıllık zorunlu eğitime dönüştürülmesi ve ilk 4 yıldan sonra mesleki yönlendirme yapılabilmesi gibi konularda Milli E
Denetleme iyi bir idarenin öğelerinden sayılmaktadır. Bir kuruluşun rasyonel olarak çalışması ve bekleneni verebilmesi için denetleme şarttır.
Hâkimlerin atanmaları bağımsızlıkları ile yakından ilgilidir. Bu atama öteki devlet memurlarından ayrı tutulmalıdır. Aksi halde hâkimlerin bağımsızlığı Devlet Memurları Kanunu ile bir tarafa atılabilir.
Hâkimler yetkileri içinde olan davalara bakmazlık edemezler. 1982 Anayasası 36/2. maddesinde “Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.” diyerek hâkimin görevini yerine getirme mecburiyetini anayasal bir ilke olarak kabul etmiş
Nesep olgusu tarih boyunca insanların ve hukukun çok büyük ilgi, merak ve kader çizgisinde bulunmuştur. Nesep ve aile kavramları aynı bütünün değişik yüzleridir.
Osmanlı İmparatorluğunda yargılama işleri kadı ismi verilen hâkimlerce görülürdü. Kadı, peygamber namına suçluyu cezalandıran ve suçsuzu ayırıp İslam hukukuyla hükmeden hâkim demektir.
Önceleri suç denilen fiillerin sadece kişileri ilgilendirdiği sanılmakta, şahsi intikam suçlara karşı tek müeyyide olarak kabul edilmekteydi.
1475 sayılı eski İş Yasasında “İş süresi”, 4857 sayılı yeni İş Yasasında “Çalışma süresi” olarak deyimlendirilen çalışma sürelerine ilişkin esaslara yer verilmiş, bunların uygulanma şekillerinin ise