Gülser Anne`den Tavsiyeler-11 (Kasım Patı...)

Gülser Anne`den Tavsiyeler-11 (Kasım Patı...)
Gülser Anne`den Tavsiyeler-11 (Kasım Patı...) Bugün renkli bir merhaba demek istedim sizlere:))

Kasım patı… Krizantem. Taşrada, köylerde bahçelerde onlarca çeşidi vardır. Tam da Kasım ayına doğruaçmaya başlarlar. Kısa boylusu, boyunuz kadarı…ara boyları,minik çiçeklisi,elimiz kadar açanı,rengarenkleri…

Seralarda yetiştirilenler dâhil, mis gibi kokarlar. Çok ta uzun ömürlüdürler. Çinliler, tarihlerinde bu çiçeği festivallerinde mutluluk çiçeği olarak resmileştirmişlerdir. Bizde de hemen hemen bütün bahçeli evlerin bahçelerinde açmak için sırasını beklerler.

Şimdilerdeçiçekçi dükkânlarında, “papatya var mı?” diye sorar gençler. Zannederler ki sunulan gerçek papatya…Papatya; Nisan Mayıs aylarında baharla başlar kırlarda bahçelerde açmaya,bir önceki senenin açmış dökülmüş tohumlarından tekrar doğarak.Bahardan başka zamanlarda da seralarda yetiştirilmeye çalışılır ama onlara da “çakma papatya” diyebiliriz.

Gençlerimizin dükkânlarda göstererek sorup satın aldığı papatyalar, kasım patının papatya modellisi olup, aslında soğuk iklim bitkileri olmasına karşınsıcacık çiçeklerdir.Çiçeğin ilk önce en kenar yaprakları açar, sonra ortasındaki gittikçe küçülen yapraklar merkeze doğru sırasını bekleyerek açarlar. En ortada minik minik açmış çiçekleri vardır. Yine bir süre sonra da dıştan içe doğru aynı sıraya doğru solmaya başlarlar.Bu süreç, eğer bahçede dalındaysa hele de hava soğuksaen az 1-2 ayı bulur,ama kesip vazonuza koyduysanız 10-15 günde açıp geçer.

Hafta sonu Gülser annenin kısa boylu, sarı beyaz ve eflatun rengi patlarına dokundum… Yapraklarından ve çiçeklerinden güzel kokular soludum. Yağmurdan yumuşamış toprağa dokundum, çapa yaptım. Bahçede kaybettim kendimisanki:)) Önce üşüyordum, sonra sıcakladım ve kıpkırmızı bir yüzüm oldu… Kan deveranı ve oksijen falan :)

Eve girdiğimde ne göreyim, Gülser anne yine bahçeden topladığı pazı, ısırgan, maydonoz ve ıspanakları (artık hamur açamıyor…) hazır yufkayla gözleme yapmış, tereyağıyla ıslatmış, ve deeetaze çay... Bana da gözlemeleri kesmek düştü… Ve aman Allahım o nasıl bir koku… Buyurun gözlemeli çay keyfine...

Kasım patlarına gelince... Bu aylarda saksısıyla alıp balkonunuzda bakabilirsiniz. Çiçeklerin yapraklarının büyükten küçüğe doğru, birbirine saygıyla sırasını bekleyerek açışını gözleyin. Vefalıdır,seneye çoğalarak teşekkür eder…

Kasım patları gibi renkli günleriniz olsun...