Atölye Çalışması (Prof. Dr. Sami Şener)

Atölye Çalışması (Prof. Dr. Sami Şener)
Atölye Çalışması (Prof. Dr. Sami Şener)

Prof. Dr. Sami Şener’in eğitimci olarak yer aldığı "Filistin’de Kimlik ve Varoluş Mücadelesinin Analizi" başlıklı atölye çalışmamızı gerçekleştirdik.

Şener eğitimde şu hususları dile getirdi:

“Filistin mevzusunu sadece teknik olarak ele alıyorlar, harp tekniği. Ancak siyasi ya da uluslararası olayların bir sebebi vardır. Medya olayın sansasyonel kısmına bakıyor, bu sadece askeri bir hareket değil. Sadece toplumu bu konularda bilgilendirerek bu konuyu çözemezsiniz.

Batı düşüncesinde biz ve onlar kavramları ortaya çıkmıştır, insan toplumlarını damgalayan bir tutum, ötekileştirme vardır. Batı’da üstün insanız anlayışı var. Antropoloji bilimi iki sebeple kuruldu; Allah fikrini ortadan kaldırmak, ileri ve vahşi ayırımı yapmak. Bu ayırımı yaparak onları yönetme hakkını kendinde görüyor. Bunları genelde İsrail için söylüyoruz ancak Batı için de geçerlidir.

Medeniyetler çatışması fikrini ortaya koydular. Halbuki medeniyetler çatışma halinde değildir. Medeniyetler birbirinden bir şeyler almıştır. Bu konu aslında bir aldatmacadır. Bu fikre göre kanlı bir çatışma var ve bunun başlatanı da Müslümanlar. Batı medeniyetini yüceltmeye çalışıyorlar. Batı medeniyetini tanrının sevimli kulu gibi kabul ediyorlar.

Biz maalesef sosyal bilimler alanında Batının mahkumuyuz. Şu anki sosyal bilimlerin bizim toplumumuz, tarihimiz ve kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Sosyal bilimler bir ülkenin tarihi, coğrafyası, kültürü ile ele alınıp ortaya çıkarılması gereken bilimlerdir.

Gazze’de 1948’den beri bir direniş var. İsrail kurulduğundan beri bu direniş devam ediyor. Yahudiler sermayeyi ele geçirerek dünyayı kontrol ediyorlar. Sosyoloji, psikoloji ve iktisatta ekoller dahi Yahudilerin görüşleridir.

Biz şu an İsrail ile değil Batı ile savaşıyoruz. ABD Kongresinde İsrail’e ek yardımlar çıktı.

Batı’da iyilik, başkasını düşünme, fedakârlık diye bir şey yok menfaat var. Batı’da ahlakın yerini kanunlar, Allah’ın yerini devlet almıştır. Batı’dan anlayış, merhamet ve adalet beklenmesi mümkün değildir.

Batı insanları üç şekilde birleştiriyor; Irk faktörü, Batı düşüncesi faktörü ve düşmanlık faktörü.

Şu anda dünyayı devletler değil medya şirketleri idare ediyor.

Bizim şu an canlı yaşayan bir kültürümüz yok. Kültürel, iktisadi, uluslararası ilişkiler ve medya açısından sömürgeyiz.

Dünyada hükümetler şu an şirketlerin idaresi altında. Dünyada bugün bütün medya sermayenin, büyük şirketlerin kontörlü altındadır.

Filistin’de yaşananlar bile medyanın değil sosyal medyanın sayesinde biliniyor.” dedi.