Atölye Çalışması (Gülenay Pınarbaşı)

Atölye Çalışması (Gülenay Pınarbaşı)
Atölye Çalışması (Gülenay Pınarbaşı)

Altunizade’deki Kitaplı Kahve`de üyelerimize yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmamızda üyemiz yazar Gülenay Pınarbaşı “Anadolu`nun Ermiş Kadınları” kitabını anlattı.

Kitabın yurt içi ve dışında ses getirdiğini, ilgi çektiğini ifade eden Pınarbaşı kitabına en çok erkeklerin yorum yaptığını ancak bunların “kadından ermiş olur mu?” türünden menfi yorumlar olduğunu belirtti.

Uzun süren ve Türkiye genelinde seyahatler yapmasını gerektiren tez çalışmasının sonunda tezinin bir bölümünü kitap haline getirdiğini, bu konudaki akademik çalışmaların pek az olduğunu, türbeler üzerinden giderek tezini hazırladığını, bu kitabın bir halk kültürü çalışması olup dini bir kitap olmadığını ifade etti.

Türbelerin kolektif şuurun oluşmasında rol oynadığını, sosyal bir terapi-kültür aktarımı ve örnek iyi bir öğrenme biçimi olduğunu, ermiş kadınlar ile ilgili İslamiyet’te, tasavvufta, Kur`an ve Türk kültüründe kaynakların olduğunu dile getirdi.

ÖZGEÇMİŞ (Gülenay Pınarbaşı)

İstanbul’da dünyaya geldi. İlk, orta ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmasının ardından Marmara Üniversitesi İslam Sanatları ve Tarihi Bölümü Türk-İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda master derecesi aldı. Çalışma hayatına özel bir TV kanalında metin yazarı olarak başladı. Çeşitli kurumlarda konuşma, diksiyon, metin yazma eğitmenliği yaptı. Agora, Aysha, Kültür Ajanda, kadinhaberleri.com dergi ve internet sitelerinde medya, kültür ve kadınlarla ilgili yazıları yazmaktadır. “Milat” ve “Star” gazetelerinde yazıları yayınlandı. “Ahi Evran” ve “Tarihe Akan Çeşmeler” belgesellerinde metin yazarlığı ve danışmanlık yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerinde yer alan yazar, kültür ve turizm üzerine özel çalışmalar ve danışmanlık yapmaktadır. Halen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün danışma kurulunda AKODER adına yer almaktadır. Evli ve iki kız çocuğu annesidir. “Anadolu`nun Ermiş Kadınları” ve “Anadolu`ya İsmini Veren Kadınlar” isimli iki eseri vardır.