Atölye Çalışması (Prof. Dr. Tuncay Zorlu)


Atölye çalışmamızda Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Tuncay Zorlu Hocamız “Harem”i anlattı.
Harem, haremlik-selamlık, harem ağaları, hizmetliler, cariyeler, gözde, ikbal, kadın efendi, valide sultan, eğitimleri, haremdeki otorite, cariyelerin azad edilmesi, cariyelerin evlendirilmesi, padişahlarını eşlerinin yabancı olması, gözyaşı sarayı, amudi nesebi, pençik sistemi, devşirme, cülus, kazan kaldırma konularının anlatıldığı eğitimde birçok konuya da değinildi;
“Osmanlı tarihine bakış açımızda yanlışlıklar var, hainlerimiz ve kahramanlarımız var, yanlış ve doğrularımız var, tarihi bir noter gibi kullanıyoruz. Yapılması gereken o dönemin olduğu gibi fotoğrafını çekmektir. Ahlaki-etik yaklaşmamız gerekiyor. Objektif yaklaşılmalı.
Tarihi dizileri sorgulamıyoruz. Objeler ve konu farklı yüzyıllara ait oluyor. Müzikler, dikişler, eşyalar, hareketler, yemekler farklı yüzyıllara ait. Mesela alkış o dönemde yok filmde var, patates henüz o dönemde yok filmde var.
Kardeş katli gibi tarihi olayları o dönemin şartları içerisinde değerlendirmek lazım.
Padişah emrettikçe padişah oluyor. Geçmişte demokrasi aramak yanlış.
Osmanlının sosyal yapısını çok bilmiyoruz. Genelde siyasi tarih anlatılıyor.
Poligami (çok evlilik) Osmanlıda nerede ise yok denilecek düzeyde, çok az. Oran %2,2. Bunlarda iki eşli, daha fazla eşli olan yok.
Oryantalistler Osmanlıda harem hakkında bilgi alamadığı için hayallerine göre üretiyorlar. Batıdaki odalığın bizdeki versiyonu mu diye merak ediyorlar. Egzotik görüyorlar. Doğu onlar için keşfedilmemiş.
Osmanlı seremoni devletidir.”
ÖZGEÇMİŞ (Prof. Dr. Tuncay Zorlu)
1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir, İnsan ve Toplum Bilimleri Böl. Bşk. Yrd. görevini yürütmektedir.
Osmanlıda Bilim ve Teknoloji konusunda uzman olup akademik ilgi alanları şunlardır;
Türk Bilim ve Teknoloji Tarihi
18. Yüzyıl Deniz Teknolojisi
Tıp Tarihi ve Kurumları
Osmanlı Soysal, Kültürel ve Entelektüel Hayatı
Endüstri Devrimi
Avrupa’da Askeri Devrim (1550-1800)